Publikācijas

Vislabākā migrēnas diēta jeb 3 vienkāršas lietas, ko atcerēties ikdienā

Vai esi ikdienā mēdz kontrolēt savus ēšanas paradumus, lai mazinātu migrēnu?

Starp ikdienas lēmumiem, ko mēs pieņemam, lai ietekmētu migrēnas gaitu, visefektīvākais ir tieši ēdiena kontrole. Mēs nespējam ietekmēt laikapstākļus, ir grūti ietekmēt arī hormonu darbību, savukārt, mēs itin labi varam kontrolēt to, ko lietojam uzturā. Bez-glutēna, bez-cukura, ogļhidrātu, olbaltumu un citas diētas – tas jau ir pietiekami, lai radītu stresu ikvienam, kurš vēlas atrast sev vispiemērotāko migrēnas diētu.

Atceries 3 vienkāršus uztura padomus, lai pasargātu sevi no ēdiena izraisītām migrēnas lēkmēm, tāpat arī no liekā svara!

Apvienojot medicīnas ekspertu padomus un zināmas uztura “gudrības”, tika secinātas pavisam vienkāršas lietas, ko vērts atcerēties, iepērkoties vai ēdot ārpus mājas. Daudzi migrēnas nomocītie ir izmēģinājuši gan bez-rauga, gan bez-glutēna diētas un ievērojuši ikvienu jaunu ieteikumu par izskaužamajām ēdienu grupām, kas tikai pastiprina migrēnas epizodes. Tomēr, ja diētas ieteikumi ir sarežģīti, tos pavisam viegli ir aizmirst ikdienas saspringtajā ritmā, tādējādi pavisam viegli ir “paslīdēt”, kas rezultējas tikai pašpārmetumos un sevis šaustīšanā līdz nākamajai migrēnas lēkmei. Jāatceras, ka katra cilvēka organisms ir individuāls un kas vienam der, otram – nē. Tāpat arī ar ēdienu. 

Ja Tu ikdienā ievērosi šos 3 vienkāršos principus, vari rēķināties ar naudas ietaupījumu un liekā svara zudumu. Pētnieki vēl nav noskaidrojuši, kas ir cēlonis, bet kas sekas, taču skaidrs ir viens – cilvēkiem ar palielinātu un pazeminātu svaru ir lielāks risks sasirgt ar migrēnu. Starp migrēnas pacientiem, cilvēkiem ar lieko svaru bija gandrīz divas reizes lielāks migrēnas lēkmju skaits, nekā normāla svara pieaugušajiem.

Vadošā Džona Hopkinsa medicīnas skolas pētniece ir teikusi: “Ir vairāki skaidrojumi šīm likumsakarībām, to starp – tās pašas sistēmas, kas tiek darbojas migrēnas lēkmju laikā, regulē, cik daudz cilvēki ēd. Vai arī hroniskas migrēnas pacientiem ir risks būt mazāk aktīviem regulāro galvassāpju dēļ, vai pretsāpju līdzekļi rada svara pieaugumu.”

Tāpat ir ļoti svarīgi saprast, ka ēdiena kairinātāji, kas izsauc migrēnas lēkmi, katram ir dažādi, un ir tikai daži universāli ēdieni, kas izsauc migrēnu visiem.

1. Pērc svaigus, veselīgus ēdienus!

Iepērkoties, meklē svaigus dārzeņus, gaļu, zivis un jūras veltes. Piefiksē, kuri ēdieni satur pēc iespējams mazāk mākslīgo piedevu!

Svaigu un veselīgu ēdienu lietošana uzturā ļaus efektīvāk izvairīties no migrēnas lēkmju piedzīvošanas. Mājās gatavotam ēdienam vari pievienot savas garšvielas vai mērces, kas padarīs ēdiena garšu piesātinātāku, tomēr skaidri zināsi, ko liec savā vēderā. Gatavojot mājās, izdosies izvairīties no slēptajiem saldinātājiem un cukuriem, kas pievienoti dažādiem produktiem, tostarp, pusfabrikātiem.

Kad esi veikalā, pievērs uzmanību produktiem, kuru sastāvā ir anti-migrēnas vielas, piemēram, magnijs vai omega-3 taukskābes, ko satur kale lapu salāti, lasis, olas, spināti, ingvers, kvinoja un sēnes.

Ēdieni, no kuriem labāk turēties pa gabalu: briedināts vai zilais siers, kūpināta zivs, žāvēti augļi, marinēti vai fermentēti ēdieni, rieksti un vīns vai alus.

Starp retākiem migrēnas izraisītājiem minami: rozīnes, gvakamole, banāni, sīpoli un tomāti. Pārāk liels kofeīna saturs arī dažiem mēdz izraisīt diskomfortu un galvassāpes. Par šokolādi domas dalās, tomēr to neiesaka pavisam izslēgt no uztura, ja vien tas nav absolūti nepieciešams.

Kā zināt, kuri ēdieni vai ēdienu grupas var izraisīt migrēnas paasinājumu? Ir divas iespējas: vai nu izslēgt no uztura šo vienu pārtikas produktu uz mēnesi, vai arī no ikdienas ēdienkartes izslēgt pilnīgi visus aizdomīgos ēdienus, pamazām atgriežot atpakaļ ēdienkartē produktus pa vienam ilgākā laika periodā. Tikai atceries, ka šo migrēnas izraisītāju iedarbība var izpausties līdz pat divām dienām, tādēļ, iespējams, būs nepieciešams konsultēties ar uztura speciālistu vai arī jāapbruņojas ar pacietību un labām izmeklētāja spējām.

2. Izvēlies labāk sasaldētus nevis konservētus ēdienus!

Ne vienmēr ir iespējams nopirkt svaigus produktus. Kā lai nodrošinās priekšdienām, paturot prātā nepieciešamību izvairīties no produktiem-migrēnas izraisītājiem?

Pirmkārt, tā ir izvēle starp sasaldētu un konservētu ēdienu. Ir neskaitāmi iemesli, kādēļ izvēlēties šāda veida produktus, taču apskatīsim trīs svarīgākos iemeslus. Pirmkārt, konservēti ēdieni un produkti satur augstāku estrogēna līmeni. Šīs ir sliktas ziņas sievietēm, kuras cieš no hormonālajām migrēnām. Otrkārt, konservēti ēdieni un produkti satur mononātrija glutamātu, kas zināms kā viens no migrēnas izraisītājfaktoriem. Un treškārt, produkti parasti tiek sasaldēti uzreiz pēc ievākšanas, kas palīdz saglabāt tos svaigus, saglabā garšu, vairāk vitamīnus un antioksidantus.

Otrkārt, lieliska ideja ir sagatavoties priekšdienām pašu spēkiem. Gatavojot maltīti, sagatavo dubulto porciju, ko sasaldē tām dienām, kad migrēna būs atņēmusi visus spēkus. Kā glābējs sliktai pašsajūtai un pat sliktai dūšai var noderēt iepriekš sasaldēta kvinoja vai rīsi ar dārzeņiem.

Ja tiramīni ir ierosinātājfaktors tieši tavai migrēnai, vislabākais variants ir izvairīties no ēdiena pārpalikumu uzglabāšanas. Vismaz atbrīvojies no tā, kas glabājas ledusskapī jau trīs dienas. Ēdiena pārpalikumu uzglabāšana ledusskapī palielina tiramīnu līmeni tajā.


3. Labāk ēst mājās!

Ja Tev būtu iespēja paviesoties iecienītāko ēstuvju virtuvēs, visticamāk, tas būtu liels pārsteigums ieraudzīt, kādas sastāvdaļas tiek pievienotas tavam ēdienam, lai tas būtu garšīgs un baudāms. Jau iepriekš pieminētais mononātrija glutamāts atrodams kā zupās, tā mērcēs, un jo īpaši ķīniešu, vjetnamiešu un japāņu virtuvēs.

Ne visi ir spējīgi pavāri, un tas ir tikai normāli, taču ir vērts ieguldīt līdzekļus praktiskos uztura apmācības kursos un pavārgrāmatās vai arī veltīt laiku kulinārijas pārraidēm, kur tiek gatavoti veselīgi, uzturvielām bagāti ēdieni.

Un tomēr – neļauj migrēnas izraisītājiem apslāpēt ēšanas baudu!

Turklāt, lielākajai daļai migrēnas skarto izvēle par labu svaigiem un mājās gatavotiem ēdieniem būs īstā risinājuma atslēga.


Avots: https://migraineagain.com/3-migraine-prevention-recipes/

Kategorijas