Jau izsenis zināms, ka augļos, dārzeņos un ogās ir atrodami dažādi vērtīgi mikroelementi un vitamīni, kas jo īpaši uzturā ir nepieciešami rudens un ziemas periodā, lai stiprinātu imunitāti.
Veselības centra Vivendi jaunajā rubrikā #UzturaSpeciālistsIesaka uztura speciāliste Aija Libere katru mēnesi stāstīs par kādu produktu, kā arī padalīsies ar ātri un viegli pagatavojumu recepti – gardākām, veselīgākām maltītēm un labākai labsajūtai!
JANVĀRA DĀRZENIS – BRISELES KĀPOSTS
Briseles kāposts ir ārkārtīgi vērtīgs dārzenis – tajā atrodams gan C vitamīns, gan folskābe, gan A vitamīns un mangāns. Taču bieži vien šis dārzenis ir nenovērtēts. Kā skaidro uztura speciāliste, tas ir tamdēļ, ka nereti Briseles kāposti tiek nepareizi pagatavoti jeb pārgatavoti.
Ieskaties Aijas sagatavotajā receptē un ļauj šim dārzenim sevi pārsteigt ar lielisku garšu!
NOVEMBRA DĀRZENIS - TOPINAMBŪRS
Vai zināji, ka topinambūros sastāvā ir līdz pat 70% vērtīgā polisaharīda inulīna, kas ir iecienīta barība labajām zarnu baktērijām, kā arī palīdz no organisma izvadīt lieko holesterīnu un veicina veselīgu imūnsistēmas darbību? Tāpat šis dārzenis būs lieliska alternatīva kartupeļiem un citiem ogļhidrātu saturošiem dārzeņiem.
Mūsu uztura speciāliste Aija Libere iesaka izmēģināt pagatavot topinambūru humusu, ko varēs baudīt kopā ar maizes grauzdiņiem, dārzeņu stienīšiem vai kā mērci un lielisku papildinājumu pamatēdienam!
OKTOBRA OGA - ĶIRBIS